12 DRUIVEN OM 12 UUR.. ELKE 12 KLOKSLAG ÉÉN: … 12 MAANDEN GELUK

  • 4 jaar geleden
  • 1

In Spanje is het gebruik om oudjaarsnacht klokslag 12 uur middernacht 12 druiven te eten.
Het is de bedoeling dat bij elke klokslag een druif in de mond gestopt wordt, en dat is nog niet gemakkelijk!

Gaat u uit eten op oudjaarsavond, maak dan niet de vergissing om de druiven die men zeker bij op tafel zal zetten voortijdig op te eten. Ieder krijgt er 12, opgediend in een glas of in een schaaltje.  de 12 druiven staan voor de twaalf maanden in het komende jaar, en naar het verhaal luidt, brengt het eten van de druiven dan ook twaalf maanden geluk.

Ook thuis zullen de Spanjaarden deze traditie in ere houden. In de supermarkten worden ze in grote hoeveelheden aangeboden. Het schijnt dat men er inmiddels in geslaagd is om in  bepaalde streken van het land de oogst van de
druiven uit te stellen van augustus – september naar eind november, speciaal met het doel deze aan te bieden rond de Kerst.

De 12  ‘uvas’  voor de ‘nochevieja’,  zijn echt een begrip! Niet alleen in de grote steden of in de oudere dorpen wordt deze traditie in ere gehouden, maar ook in de wat ‘internationalere’ regio’s, zoals  bijvoorbeeld e Costa Blanca kun je er niet meer omheen tegenwoordig.

De verhalen over het ontstaan van deze traditie lopen erg uiteen, maar uiteindelijk is het ‘hopen op geluk’ in alle verhalen het doel van de druivenceremonie.

Een andere bijzondere, lang ingeburgerde traditie, is dat het dragen of meebrengen van ‘iets roods’ ook geluk brengt. Zo schijnt het dragen van rode lingerie in de nieuwjaarnacht  bijvoorbeeld een boeiend liefdesleven in het komende jaar te bevorderen.

Grappig hoe verschillend de tradities van beide landen zijn. Spanje heeft de druiven en de kleur rood.
Wij in Nederland hebben onze oliebollen en het vuurwerk.

Heel internationaal is natuurlijk het heffen van een glas champagne. Maar dat mag wat ons betreft ook een heerlijk glas  ‘cava’ zijn.

Hoe u het ook viert, wij wensen u een heel voorspoedig, gezond en zonnig 2017!

Compare listings

Vergelijken