12 OKTOBER | DÍA DE LA HISPANIDAD

  • 5 jaar geleden
  • 1

Op 12 oktober viert heel Spanje la Día de la Hispanidad, ook wel de Fiesta Nacional de Espanã. Dit is een feestdag die geheel in het teken van Spanje en het Spaanse imperium staat na de ontdekking van Amerika door Columbus. Het militaire defilé in Madrid is tegenwoordig het meest kenmerkend aan de feestdag waar de Koning van Spanje en zijn vrouw bij aanwezig zijn. Voor veel Spanjaarden is het echter een heerlijke vrije dag terwijl in Zaragoza de Fiesta de la Virgin de Pilar gevierd wordt en in Madrid stierenvechten plaats vindt.

 

LANDING VAN CRISTOBAL COLÓN IN AMERIKA

Op 12 oktober 1492 landde Cristobal Colón, oftewel Columbus, op het Amerikaanse continent. Hij wist op dat moment niet dat hij, voor het westen, een nieuw continent had ontdekt. Hij meende zelf te zijn geland in Azië. De landing is tevens het moment dat het Spaanse rijk steeds groter en machtiger en zelfs het meest invloedrijkste land ter wereld wordt. Om dit te voeren wordt elk jaar op 12 oktober de dag van Spanje gevierd en is deze dag een nationale feestdag.

 

DE TERM ‘HISPANIDAD’

De term Hispanidad stamt uit de jaren tachtig van de overig eeuw en heeft betrekking op de feesten van 12 oktober die niet alleen in Spanje worden gevierd, maar in die landen waar Spaans wordt gesproken en/of een link hebben net de Spaanse cultuur. In 27 naties en iets meer dan 472 miljoen personen op vijf verschillende continenten, te weten Afrika, Amerika, Azië, Europa en Oceanië, het een feestdag zal zijn.

 

EEN VRIJEDAG

Veel mensen genieten op deze dag echter van een vrije dag en veel winkels, kantoren en overheidsgebouwen zijn gesloten. Daarentegen zijn de musea in heel Spanje open en gratis te bezoeken, iets wat tot lange wachtrijen zorgt bij onder andere het Prado in Madrid en het nieuwe Thyssen museum in Málaga.

Compare listings

Vergelijken