ARTISJOKKEN OOGST SPANJE, EEN TOERISTISCHE ATTRACTIE

  • 4 jaar geleden
  • 1

In Spanje is men dol op groenten, vaak met een lekker sausje erbij wordt het gegeten met vlees, gevogelte of vis. Het is voor een Spanjaard wel zaak dat de groente heel gaar is gekookt waarbij ook het kookvocht wordt gebruikt om de saus van te maken. Momenteel is de artisjok, een zeer geliefde groente, volop verkrijgbaar.

De plant komt van oorsprong uit het Noord Afrikaanse Middellandse Zee gebied. Met name in het zuiden van Europa wordt de artisjok al honderden jaren geteeld. Artisjok is een groene of paarse bloemknop die behoort tot de distel soort.

De belangrijkste regio’s die de artisjok produceren zijn Valencia, Navarra, Murcia en Catalonië. Kleine blaadjes zijn gevouwen om een bloembodem (ook wel het ‘hart’ genoemd). Ze worden geoogst voordat ze in bloei gaan. Eenmaal in bloei, is de artisjok niet lekker meer. Artisjokhart is gekookt goed eetbaar en worden in diverse gerechten gebruikt, op pizza’s, in salades of, in heel dunne plakjes gesneden, als garnering.

De artisjokken oogst is nu in volle gang en is inmiddels een ware toeristische attractie geworden. Rijdend langs de velden kunt u zien hoe men de bloem afsnijdt en deze in een vloeiende beweging over de schouder, in een mand op de rug gooit.

Compare listings

Vergelijken