DE 6 REDENEN VOOR EEN SIESTA

  • 5 jaar geleden
  • 1
De siesta is in Spanje heel gewoon. In Nederland is zo’n middagdutje iets raars en eigenlijk ook onmogelijk. Toch zijn er goede redenen om een siësta te slapen.
Na ongeveer acht uur na het opstaan daalt ons lichaamstemperatuur en raken wij in een dip(je). Dit is een heel normaal en onafhankelijk van klimaat of locatie. Of te wel, de Spanjaarden hebben hier net zo goed last van als de Nederlanders. Het grote verschil is dat de Spanjaarden toegeven aan deze dip en de ogen een halfuurtje of langer sluiten.
1. Alerter
Na de lunch zakken we allemaal in. Voor het verteren van je eten onttrekt je lichaam bloed aan je hersenen, omdat je maag extra energie nodig heeft. Een siësta geeft je hersenen rust en zorgt ervoor dat je maag ongestoord kan werken.
2. Een scherper geheugen
Een middagdutje maakt ons alerter, maar verbetert ook ons geheugen. Onderzoek heeft uitgewezen dat een siësta onze herinneringen betrouwbaarder maakt.
3. Productiever
De middagdip slaat grote deuken in je productiviteit. Na het eten ben je minder alert, heb je weinig energie en krijg je gedurende een uur weinig werk gedaan. Met een siësta los je dit probleem eenvoudig op.
4. Stres verminderend
Volgens onderzoek vermindert een korte siësta stress met 34%, en dat is geen wonder. Na een hazenslaapje is het net of je een nieuwe werkdag begint. Non-stop doorgaan terwijl je lichaam eigenlijk rust nodig heeft is vragen om stress.
5. Goed voor hart en bloedvaten
Een siësta verlaagt onze bloeddruk. Slapen na een stressvolle gebeurtenis als een sollicitatiegesprek, een examen of een slechtnieuwsgesprek is dan ook goed voor ons hart en verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.
6. De groten der aarde deden het ook
Het bewijs dat een siësta zeker niet contraproductief is, leveren artiesten, politici en genieën. Zo genoot Bill Clinton tijdens zijn presidentschap van middagdutjes en ging Einstein met een potlood in zijn hand in een comfortabele stoel zitten. Wanneer het uit zijn hand viel, stond hij op.
Toch moet de siësta eraan geloven
De laatste jaren komt de siësta steeds vaker in opspraak, recentelijk zelfs uit Spanje. Premier (demissionair) Rajoy heeft aangekondigd dat het land op afzienbare termijn moet omschakelen naar een dagindeling die verenigbaar is met de rest van Europa. Daar hoort geen siësta en ook geen warme maaltijd om drie uur ’s middags bij.  Eerder waren het toeristen, maar de Spanjaarden zelf die oproepen om de siësta af te schaffen.
Voorlopig nog niet
Hoe wij er ook tegen aan kijken, de siësta zal niet zomaar uit de Spaanse samenleving verdwijnen. Dus als je op vakantie bent, houdt er dan rekening mee dat de winkels tussen 14:00 en 17:00 gesloten zijn.

Compare listings

Vergelijken