DE SPAANSE WAAIERS EN HUN GEHEIME TAAL

  • 5 jaar geleden
  • 1

In de zomer zie je ze overal wanneer het warm is en een fris windje erg welkom is. Het zijn gewilde souvenirs die tijdens vakanties veel gekocht worden, maar eenmaal thuis in de lade verdwijnen. Wij hebben het over de Spaanse waaiers oftewel Abanico in het Spaans. Wat veel mensen niet weten is dat de waaier een geheime taal heeft.

Waaiers of abanicos worden veel gebruikt door (meestal oudere) dames in Spanje die het warm hebben tijdens de zomer en met een paar soepele bewegingen koel lucht creëren. Daarnaast wordt de Spaanse waaier nog steeds veel gebruikt bij het flamenco dansen en is de abanico een vaak onmisbaar modeaccessoire, vooral in het zuiden van Spanje.

Waar de waaier hedendaags wordt gebruikt om koel te blijven of als modeaccessoire, werd de waaier vroeger ook gebruikt als communicatiemiddel. Welgestelde vrouwen konden met enkele bewegingen discrete boodschappen overbrengen naar hun geliefden. Met de simpele bewegingen van de waaiers konden er op afstand geheime gesprekken gevoerd worden of liefdesboodschappen worden overgebracht, mits de persoon die begreep.

EN DAN NU DE GEHEIME TAAL

Er is heel veel gecommuniceerd met de waaier, hieronder een overzicht van enkele boodschappen:

–          Ja = gesloten waaier tegen de rechterwang houden;

–          Nee = gesloten waaier tegen de linkerwang houden;

–          Kus me = lippen aanraken met een halfopen waaier;

–          Hou je van me? = gesloten waaier met twee handen aanbieden;

–          Ik hou van je = de waaier met de rechterhand naar het hart brengen en daar laten rusten;

–          Ik haat je = de waaier diverse keren na elkaar openen en sluiten;

–          Vergeef me = de handen samenhouden en met beide tegelijk een open waaier vasthouden;

–          Ik ben verloofd = snel wapperen met de waaier;

–          Ik ben getrouwd = traag wapperen met de waaier;

–          Vergeet mij niet = de waaier geopend achter het hoofd plaatsen;

–          Ik ben geïnteresseerd in jou = de waaier met de linkerhand openhouden voor de onderkant van het gezicht;

WAAR KOMT DE WAAIER VANDAAN?

Van oorsprong komt de waaier niet uit Spanje. De waaiers bestaan al duizenden jarenen de oudste vondsten werden gedaan in Egypte, India en China. Pas 400 jaar voor de eeuwtelling werden de eerste exemplaren in Europa gezien, maar dan wel in het oude Griekenland. Door kruistochten kwamen de waaiers uiteindelijk ook in Spanje terecht.

In de 17e eeuw werden de opvouwbare waaiers veelvuldig gebruikt door personen in hooggeplaatste kringen. De waaier was bedoeld om voor verkoeling te zorgen en om de vliegen weg te wuiven, maar die functie verdween snel toen de waaiers een modeaccessoire werd in Europa. In de 18e eeuw werd de waaier een statussymbool en omgetoverd tot ware kunstwerken door gespecialiseerde artiesten voor veel geld.

De volgende week als je een waaier ziet in Spanje of misschien wel in je eigen lade thuis, bedenk dan dat je meer kan dan waaien voor verkoeling, je kunt er ook mee communiceren. Nu nog iemand zoeken die dat begrijpt.

Bron: spanjevandaag.com

Compare listings

Vergelijken