DRIEKONINGEN 2018

  • 3 jaar geleden
  • 1

Na Kerst en Oud en Nieuw is het in Spanje nog niet gedaan met feesten. Op 6 januari wordt namelijk “Día de Reyes” gevierd (bij ons bekend als Driekoningen). Het is een combinatie van ons Sinterklaasfeest met het Kerstfeest. De Spaanse kinderen vieren op 5 en 6 januari Driekoningen oftewel Los Reyes Magos, de dag dat de kinderen (net als het kindje Jezus) bedolven worden onder de cadeaus. Bij volwassenen wordt dit vaak gedaan met een klein grapje in de vorm van een cadeautje.

De dag ervoor wordt in bijna alle plaatsen in Spanje een driekoningenoptocht georganiseerd, vergelijkbaar met de intocht van Sinterklaas. Aan de Costa’s komen de Drie Koningen aan vanuit de zee waarna er een parade door de straten volgt met olifanten en kamelen. Vanaf de praalwagens wordt door helpers snoep en kleine presentjes naar de kinderen gegooid. De diverse parades zijn ook te volgen op de televisie. De scholen zijn die dag gesloten.

Na de optocht zetten de kinderen wortels en water klaar onder de kerstboom voor de kamelen en zoete lekkernijen en melk voor de drie Koningen. Ze gaan vroeg maar opgewonden naar bed en wachten op Melchoir, Caspar en Balthazar die door het raam naar binnen komen om de cadeaus achter te laten voor de kinderen. In de ochtend van 6 januari worden de cadeaus uitgepakt en gaan de meeste kinderen de straten op om het te laten zien.

Terwijl Sinterklaas stoute kinderen meeneemt in zijn jute zak, krijgen stoute Spaanse kinderen geen cadeaus, maar zwarte steenkolen. Ook niet echt een straf, want de kolen worden gemaakt van suiker.

6 januari is in Spanje een vrije dag en hiermee wordt de kerstvakantie afgesloten.

DRIEKONINGEN AAN DE COSTA BLANCA

Het is zeer de moeite waard om eens zo’n viering bij te wonen. Hoe de koningen arriveren is afhankelijk van de provincie en de plaats. In de dorpen die wat meer in het binnenland liggen zie je ze vaak met hun wagen van een klein bergweggetje naar beneden komen. Maar aan de Costa Blanca bijvoorbeeld komen ze vaak op een boot uit de Middellandse zee aan. Bent u op 5 januari aan de Costa Blanca, probeer dan ’s avonds naar de stad Murcia te gaan: dat is zeer de moeite waard, wat een sfeer!!

BEKENDE SPREUKEN:

  • Als Driekoningen is in het land, komt de vorst in ‘t vaderland.
  • Met Driekoningen lengt de dag zoveel een geitje springen mag.
  • Zet met Driekoningen ramen en deuren open, want wind met Driekoningen brengt zegen.
  • Op Driekoningen zijn de dagen gelengd, gelijk een ruiter op z’n peerd sprengt.

Compare listings

Vergelijken