DRIEKONINGEN FEEST IN SPANJE 05-01-2017

  • 4 jaar geleden
  • 1

In Spanje wordt op 6 januari Día de Reyes gevierd (bij ons bekend als Driekoningen). Het is een combinatie van ons Sinterklaasfeest met Kerst. Op deze dag vieren christenen het bezoek van de drie wijzen aan het kind Jezus in Bethlehem. Een wonderlijke ster die aan de hemel verscheen heeft hen tot hem geleid. De Spaanse kinderen vieren op 5 en 6 januari Driekoningen oftewel Los Reyes Magos, de dag dat de kinderen (net als het kindje Jezus) bedolven worden onder de cadeaus.

In december schrijven de kinderen een brief aan de drie Koningen. Hierin schrijven zij welke cadeautjes ze graag zouden willen hebben en waarom ze die verdient hebben. Bij het afgeven van de brief wordt gevraagd of ze lief zijn geweest.

In Spanje wordt op 5 januari, de dag voor Driekoningen, op veel plaatsen een optocht gehouden. Op deze dag keren volgens het verhaal de Koningen namelijk vanuit het oosten terug in Spanje. Aan de Costa’s komen de Drie Koningen aan vanuit de zee waarna er een parade door de straten volgt met olifanten en kamelen. Vanaf de praalwagens wordt door helpers snoep en kleine presentjes naar de kinderen gegooid. De diverse parades zijn ook te volgen op de televisie.

Na de optocht zetten de kinderen wortels en water klaar onder de kerstboom voor de kamelen en zoete lekkernijen en melk voor de drie Koningen. Ze gaan vroeg maar opgewonden naar bed en wachten op Melchoir, Caspar en Balthazar die door het raam naar binnen komen om de cadeaus achter te laten voor de kinderen. In de ochtend van 6 januari worden de cadeaus uitgepakt en gaan de meeste kinderen de straten op om het te laten zien.

Terwijl Sinterklaas stoute kinderen meeneemt in zijn jute zak, krijgen stoute Spaanse kinderen geen cadeaus, maar zwarte steenkolen. Ook niet echt een straf, want de kolen worden gemaakt van suiker.

6 januari is in Spanje een vrije dag en hiermee wordt de kerstvakantie afgesloten.

Compare listings

Vergelijken