DRIEKONINGEN IN SPANJE

  • 5 jaar geleden
  • 1

Wilt u in Spanje wonen? Dan is het interessant om te weten welke feestdagen men viert en wat de activiteiten zijn die op deze feestdagen worden uitgevoerd. Vorige maand vertelden wij u over een aantal Spaanse feestdagen in december. Nu is januari aan de beurt.

DRIEKONINGEN IN SPANJE

Op 6 januari viert men in Spanje:  Día de Reyes, oftewel Driekoningen. De drie koningen worden in Spanje “Reyes Magos” genoemd. Op deze feestdag wordt gevierd dat de wijzen een ster zagen oprijzen. Zij besloten op zoek te gaan naar de Koning der Joden. De ster wees de wijzen de weg. De drie wijzen droegen de namen Caspar, Balthasar en Melchior. De wijzen werden later op basis van een Bijbelse tekst de koningen genoemd. Zij kwamen aan in Bethlehem en vonden daar het pasgeboren kindje Jezus. Hij zou volgens hen de Koning der Joden moeten zijn.

In december mogen kinderen in Spanje een brief schrijven die gericht is aan de drie koningen. De koningen gaan vervolgens met de brieven naar het Oosten om de cadeautje voor de Spaanse kinderen te verzamelen.

In Spanje wordt op 5 januari, de dag voor Driekoningen, op veel locaties een optocht gehouden. Op deze dag keren volgens het verhaal de koningen namelijk terug Spanje. Het is ene optocht die georganiseerd wordt voor kinderen, maar voor u als volwassene ook erg leuk is om aan deel te nemen. In de optocht rijden prachtige praalwagens mee en vanaf deze voertuigen wordt snoepgoed en kleine cadeautjes naar de kinderen langs de weg geworpen. De drie koningen bevinden zich ook op de praalwagens. Er zijn ook optochten waar de drie koningen op kamelen meerijden.

Ook de kerstboom is onderdeel van de traditie. Na de optocht zetten de kinderen eten en drinken voor de kamelen van de drie koningen klaar, onder de kerstboom. Als de kinderen lief zijn geweest krijgen zij op 6 januari cadeautjes. Maar als de kinderen niet lief zijn geweest dan kan het zijn dat er kolen onder de kerstboom liggen. De kinderen in Spanje krijgen presentjes op deze feestdag, omdat het kindje Jezus op deze dag “cadeautjes” kreeg van de wijzen. De kerstvakantie wordt afgesloten met 6 januari, dit is een vrije dag in Spanje.

DRIEKONINGEN AAN DE COSTA BLANCA

Het is zeer de moeite waard om eens zo’n viering bij te wonen. Hoe de koningen arriveren is afhankelijk van de provincie en de plaats. In de dorpen die wat meer in het binnenland liggen zie je ze vaak met hun wagen van een klein bergweggetje naar beneden komen. Maar aan de Costa Blanca bijvoorbeeld komen ze vaak op een boot uit de Middellandse zee aan. Bent u op 5 januari aan de Costa Blanca, probeer dan ’s avonds naar de stad Murcia te gaan: dat is zeer de moeite waard, wat een sfeer!!

Compare listings

Vergelijken