GEZONDHEIDSZORG IN SPANJE. HOE ZIT DAT EIGENLIJK?

  • 4 jaar geleden
  • 1

Voor veel Nederlanders en Belgen is het een droom om te verhuizen naar Spanje. En niet onterecht! Het aangename klimaat, de prettige sfeer en de relaxte levensstijl zijn veelgehoorde argumenten die doen besluiten de stap te wagen. Het wonen in een ander land met een andere cultuur is niet altijd even makkelijk. Zo zult u tegen veel zaken aanlopen en moeten bedenken waar en hoe u wilt gaan wonen. Maar niet in de laatste plaats zult u zich moeten afvragen: hoe zit het eigenlijk met de gezondheidszorg?

Na de vaak lange zoektocht heeft u eindelijk uw ideale (vakantie) woning gevonden en kunt u er heerlijk van gaan genieten. Het kan echter voorkomen dat u een keer een dokter nodig heeft of naar het ziekenhuis moet. Met de EUROPESE pas van uw zorgverzekeraar in Nederland of België wordt u gratis geholpen. Zorg dus dat u die altijd bij u heeft, dan brengen ze u naar de betere ziekenhuizen en hoeft u niks voor te schieten. Dat is dus goed geregeld!

Gaat u permanent is Spanje wonen en bent u eenmaal ingeschreven bij een gemeente, heeft u als in Spanje wonende en werkende buitenlander dezelfde rechten op gezondheidszorg als een Spanjaard. De gezondheidszorg is gratis en vaak van uitstekende kwaliteit. Wilt u echter méér dan de gratis zorg u biedt, kunt u altijd een particuliere verzekering afsluiten.

Om gebruik te kunnen maken van de gratis gezondheidszorg in Spanje zult u zich moeten inschrijven bij de plaatselijke gezondheidsinstelling. Hiervoor heeft u nodig: uw paspoort, NIE nummer (soort sofinummer), sociale zekerheidskaartje en het bewijs dat u bent ingeschreven bij de gemeente. Na inschrijving ontvangt u een pasje die u bij elk bezoek aan een gezondheidsinstelling of apotheek moet kunnen tonen. Tevens krijgt u een arts toegewezen die dezelfde diensten verleend als de huisarts in Nederland of België. Ook kunt u gebruik maken van de eerste hulp diensten.

Als u niét kunt aantonen dat u woont of werkt in Spanje moet u betalen voor de gezondheidszorg. Als Nederlander krijgt u de zorg vergoed via de WLZ, PGB of ziektekostenverzekeraar en betaalt u een eigen (inkomstenafhankelijke) bijdrage.

U kunt over het algemeen voor dezelfde zorgvergoeding, in Spanje veel meer zorg krijgen dan in Nederland of België. Tot slot is er zeer veel Nederlandssprekend zorgpersoneel aan de Costa Blanca, dus die barrière is vaak al weggenomen.

Compare listings

Vergelijken