IN 2017 TWEEDE WONING IN SPANJE FISCAAL NOG AANTREKKELIJKER

  • 4 jaar geleden
  • 1

Volgens cijfers uit de vastgoedbranche zijn er in de eerste 9 maanden van 2016 meer huizen door Nederlanders gekocht (zo’n 1.281 woningen) dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor. Daarmee staat Nederland op de 10e plaats van landen die in Spanje woningen kopen. Belgen kopen twee keer zoveel woningen in Spanje dan Nederlanders (gebaseerd op cijfers uit 2015). Vooral de Costa Blanca, Costa del Sol en Ibiza zijn erg in trek.

Fiscaal gezien wordt 2017 voor veel Nederlanders, die hun droom van een tweede woning in het buitenland zien uitkomen nog aantrekkelijker. Vandaar dat in de laatste weken van het afgelopen jaar velen nog de stap hebben gezet en hun droomhuis in Spanje hebben aangeschaft.

Belastingen

Op de website van Business Insider is te lezen dat vanaf 1 januari 2017 het vermogen in box 3 op een andere manier zal worden aangeslagen. Door de aanschaf van een huis in het buitenland kan men ontsnappen aan de jaarlijkse heffing want je hoeft geen belasting te betalen over een vakantiewoning in Nederland maar in het land waar dat huis staat, in dit geval dus Spanje. Vanaf 2017 zal de uniforme heffing van 1,2% belasting op spaargeld en beleggingen verdwijnen, iets wat vooral voor kleinere vermogens interessant is maar minder gunstiger dan bij grotere vermogens die meer belasting moeten betalen.

Er komt vanaf volgend jaar een getrapt systeem waarbij de vrijstelling voor de heffing in box 3 € 25.000 per persoon wordt. Na dat bedrag komt de effectieve heffing over de volgende € 75.000 te staan op 0,87% en daarna de tweede trap tussen 100.000 en 1 miljoen met een heffing van 1,4%. Degene die meer dan 1 miljoen euro kunnen uitgeven moeten 1,65% belasting betalen in box 3.

Aangezien de gemiddelde prijs van een woning in Spanje op dit moment ongeveer 15% lager is dan in Frankrijk, wordt verwacht dat ook dit jaar Spanje weer erg in trek zal zijn, bij zowel Nederlanders als Belgen.

Bron: SpanjeVandaag

Compare listings

Vergelijken