KIES OOK EENS EEN SPAANSE WIJN – DEEL 2

  • 4 jaar geleden
  • 1

We hebben weer een prachtige dag achter de rug. Wat was het heerlijk op het terras, mét een wijntje natuurlijk. Laten we dat gevoel nog even vasthouden. Vorige week bespraken we al twee Spaanse witte wijnen, de Rias Baixas en de Rueda. Nu aandacht voor de drie prachtige rode wijnen uit onze favorieten lijst.

Onze favorieten:

  1. Rias Baixas, Galicië
  2. Rueda
  3. Navarra
  4. Rioja
  5. Ribera del Duero

wijnlocaties.jpg

 

NAVARRA

De Navarra bestaat uit uitgestrekte agrarische landschappen met goed verzorgde wijngaarden. De vroegste historische gegevens over druiventeelt en wijnproductie in Navarra dateert uit de 2e eeuw v. Chr., toen de Romeinen al wijnkelders (bodegas) bouwden. Bij diverse archeologische opgravingen zijn overblijfselen van wijnproductie materieel en installaties gevonden.

In de Navarra worden vele soorten druiven gebruikt, de Tempranillo druif, de Cabernet Sauvignon, maar vooral de Garnacha. Met name de rosé die van deze druif wordt gemaakt wordt als één van de beste ter wereld beoordeeld. Ook de rode wijn (de tinto) uit deze streek is erg lekker. Goed te combineren bij pasta’s, rood vlees en stoofschotels.

RIOJA

In het noorden van Spanje, niet ver van de Franse grens, ligt Rioja. Rioja is de grootste en belangrijkste wijnregio van Spanje. Ook hier waren het de Romeinen die zich al ver voor Chr. met druiventeelt en wijnproductie bezig hielden.

Inmiddels is de streek uitgegroeid tot de beroemdste wijnstreek in Spanje. De wijn is genoemd naar een zijrivier van de Ebro rivier. Meest populair is de rode wijn. Vroeger werd de Rioja lang gerijpt in eikenhouten vaten. Tegenwoordige generaties wijnmakers laten de wijn minder lang rijpen, waardoor hij frisser en minder houtig van smaak is. Heerlijk bij rundvlees, stoofschotels en wild.

RIBERA DEL DUERO

De Ribera del Duero ligt in het hart van Noord-Spanje zo’n 100 km boven Madrid, en produceert bijna alleen goede rode wijnen en een klein percentage rosé wijnen van topkwaliteit. Onder de ongeveer 250 wijnhuizen die de regio telt, zijn er enkele bekende bodega’s die al meer dan 100 jaar bestaan.

Ribera de Duero.jpg

De grootste productie is afkomstig van de Tinto Fino druif (de lokale naam voor de Tempranillo). Tinto Fino wordt vaak gemengd met bijvoorbeeld Merlot, Malbec of Carbernet Sauvignon. De smaak van deze Tinto Fino wijnen is intens, met krachtige fruit en hout aroma’s. Lekker bij gevogelte en vleesgerechten.

Dus de volgende keer op een terrasje of in de supermarkt denkt u ook eens aan een Spaanse wijn. Misschien wordt u nu ook fan. Heerlijk! Genieten!

Compare listings

Vergelijken