KIES OOK EENS EEN SPAANSE WIJN

  • 4 jaar geleden
  • 1

Eindelijk krijgen we in Nederland weer “terrasweer”. Heerlijk tot in de kleine uurtjes buiten vertoeven. Daar hebben we met z’n allen lang naar uitgekeken. Lust u graag een wijntje? Probeer dan eens één van de Spaanse topwijnen. Wijnen uit Spanje staan bekend om hun goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Op de lijst van grootste wijnproducerende landen ter wereld, staat Spanje op de 3e plaats. Ze produceren dan ook zo’n slordige 3700 miljoen liter per jaar.

Onze favorieten:

  1. Rias Baixas, Galicië
  2. Rueda
  3. Navarra
  4. Rioja
  5. Ribera del Duero

wijnlocaties.jpg

Deze week aandacht voor de Rias Baixas, Galicië en de Rueda.

RIAS BAIXAS

Volgens overlevering werd de Albariño druif in de 12e eeuw in Galicië door monniken geïntroduceerd. De provincie Galicië heeft bewezen zeer succesvol te zijn in het oogsten van de druiven en regelmatig produceert het enkele van de hoogste opbrengsten in Europa.

Specifieke smaak
De bodem van de wijngaarden bevat veel graniet en zijn ideaal gelegen in het vochtige maritiem klimaat van dit gebied. Door deze ecologische omstandigheden heeft de Albariño druif een hele specifieke smaak. De Rías Baixas is een geconcentreerde, fruitig geurende, droge witte wijn met vaak een minimum alcoholgehalte van 12%.

Echt een aanrader, heel lekker bij vis.

RUEDA

Om een Rueda wijn te mogen heten, moet het tenminste 50% Verdejo drijvensap bevatten. Van de Verdejo druif wordt een jonge witte wijn gemaakt met een groengelige kleur en een fris aroma.

De druif komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en werd ongeveer in de 11e eeuw verspreid in Rueda. De Verdejo druiven worden over het algemeen ‘s nachts geoogst. Door de lagere nachttemperatuur, is er minder kans op oxidatie of bruinkleuring van het sap.

Verdejo wijnen zijn aromatisch, vaak zacht en vol van smaak. Ze bevatten minimaal 14% alcohol en zijn goed te combineren met Paella, schaaldieren en vis.

Volgende week meer over mooie Spaanse wijnen.

Compare listings

Vergelijken