PADEL, EEN ZEER POPULAIRE SPORT IN SPANJE

  • 5 jaar geleden
  • 1

De meeste Nederlanders zijn nog niet bekend met Padel. Maar in Spanje is deze sport zeer populair. Je komt overal kleine tennisbanen tegen die geplaatst zijn in een soort glazen kooi. Hierin wordt Padel beoefend, in Spanje is het op voetbal na de populairste sport. Dus ook populairder dan tennis.

PADEL

De sport is een soort combinatie van tennis en squash. Er wordt gespeeld met kleine dikke rackets. Het spel kan net als tennis in enkel- of dubbelspel worden gespeeld. Maar het veld is kleiner, de puntentelling eenvoudiger, er bestaat geen uit en de service is onderhands. Net als bij tennis is er midden in het veld een net. Dit net is bij Padel gespannen over de hele breedte van het speelveld en het is 88 centimeter hoog. Het speelveld is rondom helemaal afgesloten door 3 meter hoge wanden, meestal zijn deze transparant. Kenners zeggen dat Padel toegankelijker is voor het grote publiek dan tennis. Reden is dat er minder techniek voor nodig is.

HET ONTSTAAN VAN PADEL

De sport werd naar Spanje gehaald door Prins Alfonso von HOhenlohe (1924 – 2004). Hij kwam in 1974 in aanraking met de sport toen hij in Mexico verbleef. Hier was het petekind van koning Alfonso XIII en koningin Eugenia op bezoek bij zijn vriend Enrique Corcuera. Deze Enrique speelde een soort minitennis op een ommuurd veld. Dit kleine tennisveld had hij zelf aangelegd omdat zijn tuin te klein was voor een echte tennisbaan.

Van Hohenlohe wist de ‘sport’ die Enrique beoefende erg te waarderen en hij legde twee banen aan in de tuinen van zijn Marbella Club Hotel. Hier en daar paste hij de regels wat aan. Vervolgens wist hij een hoop van zijn vrienden én bezoekers te enthousiasmeren om het spel te spelen.

DE INBRENG VAN MANOLO SANTANA

Toen aan het eind van de jaren zeventig de Spaanse tennislegende Manolo Santana ook bevlogen werd door de sport won Padel nog meer aan populairiteit. Santana organiseerde Padeltoernooien en de sport werd populair langs de hele Costa del Sol. Steeds meer clubs plaatsten hun eigen tennisbanen. Padel verspreidde zich vanuit het zuiden van Spanje verder door de rest van het land.

PADEL WORDT WERELDWIJD OVERGENOMEN

De Argentijnse miljonair Menditengui zach bij zijn vriend Von Hohenlohe in Marbella hoe populair Padel was. Hij bracht de sport naar zijn thuisland waar Padel ook een succes werd. De sport wordt vandaag de dag in Zuid-Amerika en op andere continenten veel gespeeld. Wereldwijd beoefenen momenteel ongeveer 6,5 miljoen mensen de sport. Vier miljoen van de sporters komen uit Spanje. Dus bent u van plan een huis te kopen in Spanje? Dan zult u wellicht in de toekomst ook nog wel een keer op een Padelbaan belanden.

Compare listings

Vergelijken