SPAANSE FEESTDAG: DÍA DE LA CONSTITUCIÓN

  • 4 jaar geleden
  • 1

In Nederland zijn we begin december voornamelijk bezig met de viering van het Sinterklaasfeest op 5 december en alles wat er in de aanloop naar dat feest komt kijken. Hoewel Sinterklaas in Spanje woont wordt zijn verjaardag daar niet gevierd. Ze kennen daar wel een ander soort feestdag: de Día de la Constitución.

WAT IS DE DÍA DE LA CONSTITUCIÓN?

de Día de la Constitución is een feestdag die jaarlijks op 6 december wordt gevierd. Dit is de Dag van de Spaanse grondwet. De invoering van de Spaanse Grondwet wordt op deze dag gevierd. Alleen wanneer de feestdag op een zondag valt wordt deze gevierd op de maandag, 7 december.

OVER DE SPAANSE GRONDWET

De huidige Spaanse Grondwet bestaat pas sinds 1978. 92% Van de Spaanse bevolking stemde toen in met de grondwet. Tot die tijd leefde het land in het Spanje van dictator Franco. Sinds 1939 was Franco aan de macht in Spanje. Twee dagen na zijn dood eindigde de dictatuur en werd een koning aangewezenL Juan Carlos I. Korte tijd daarna werd de Spaanse democratie tot leven geroepen. Spanje werd onderverdeeld in regio’s. Deze regio’s hadden hun eigen macht, regering, parlement en een wetgevende en uitvoerende macht. Bepaalde regio’s kregem meer bevoegdheden. Dit waren bijvoorbeeld Catalonië en Baskenland. Zij hadden eigen officiële talen, scholen, gezondheidszorg en politie. Op Día de la Constitución vieren Spanjaarden de eerste dag dat zij in een democratie konden leven.

HOE VIEREN SPANJAARDEN DEZE DAG?

Op 5 december krijgen Spaanse kinderen geschiedenislessen op school. De Día de la Constitución is hierbij het onderwerp. Bij het parlement van Madrid mogen een aantal scholieren delen uit de Spaanse grondwet voorlezen. De meeste inwoners van Spanje zijn vrij op deze Spaanse feestdag. Ook houdt de koning een speech en worden door heel het land parades gehouden.

Compare listings

Vergelijken