TIP VAN DE WEEK! – DE GROTTEN VAN BUSOT / CUEVAS DE CANALOBRE

  • 5 jaar geleden
  • 1

De Cuevas del Canelobre (Valenciaans voor Kroonluchter), zoals de grotten van Busit heten, zijn na 740 na Chr. Ontdekt door de Moren, in een gebied, ongeveer 20km ten noordwesten van Alicante, waar zich nog steeds stevig, het zgn. karstverschijnsel voordoet, wat o.a. te zien is aan de typische landschapsvormen die daardoor ontstaan.

De geschiedenis vermeld dat de grot tijdens de Spaanse revolutie in gebruik was als schuilkelder voor de voor het geweld schuilende bevolking. Tevens werden er wapens verborgen gehouden en …. er werden motoren voor vliegtuigen gemaakt. Om deze te kunnen vervoeren werd in die periode een extra ingang gemaakt waardoor er ook nogal wat van de natuurlijke decoratie, die uit stalactieten en stalagmieten bestaat, kapot werd geblazen. De oorspronkelijke relatief kleine opening ligt veel hoger; van buiten ter beveiliging afgesloten, van binnen via trappen te bereiken.

De grot zelf bekijken?

Je kunt de grot bekijken tegen betaling (5 euro p.p) en daarbij alles van heel dichtbij bewonderen, bijzondere kalkformaties krijgen een extra, vaak gekleurd, spotlichtje en geven de omgeving een feeërieke sfeer.

Door een tunnel bij de ingang kom je, verrassend, in een grote, hoge zaal (70m), die ook wel kathedraal genoemd wordt en een prachtige akoestiek heeft. Het is dus niet verwonderlijk dat er nogal eens concerten worden gegeven, waardoor ook de uitrijdbare tribunes, die je eerder zag op het platform, verklaarbaar worden.

Openingstijden

Vanaf 10.30 uur. In de zomer (1 juli-15 september) en tijdens Semana Santa ’s avonds langer open, tot 19.30 uur, maar in de winter (16 september-30 juni) tot 17:30 uur. Gesloten op: los días de San Vicente, de zondag voor Lunes de Pascual, 25 december en 1 januari.

Routebeschrijving

Vanuit het noorden of het zuiden op de AP7 neem je de afslag naar Jijona (Xixona), de N340. Op deze weg wordt na verloop van tijd (enkele kilometers) de afslag naar rechts naar de Cuevas del Canelobre aangegeven, dan verder de borden Busot volgen. Vóór Busot ga je linksaf bij het bord Cuevas de Canelobre. Aan het einde van de (mooie asfalt) weg liggen de grotten op de noordflank van de Cabeçó D’Or.

Op de N332 midden in El Campello bij het Shell station landinwaarts afslaan, de CV777 op richting Busot. Bij Busot richting Jijona en Cuevas de Canelobre kiezen. Na een paar kilometer sla je rechts af bij het bord Cuevas de Canelobre. Aan het einde van de (mooie asfalt) weg liggen de grotten op de noordflank van de Cabeçó D’Or.

Bron: turismobusot.com

Compare listings

Vergelijken