TYPISCH SPANJE: DE FLAMENCO

  • 5 jaar geleden
  • 1
Iedereen denkt bij flamenco meteen aan de dames met kleurige jurken die serieus en passievol een dans laten zien. Flamenco is echter naast de typische dans ook een muziekgenre met name afkomstig uit het zuiden van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken en het sterke ritme van de gitaarmuziek.
In de meest basale uitvoering wordt de “cante” (de flamencozang) vaak met een ritmisch geklop begeleid door te kloppen op tafels, te tikken met een stok, door het knippen van de vingers of, de meest bekende, door te klappen met de handen. De andere vorm van begeleiding is door een Spaanse gitaar en een cajón, een soort van klankkast. De flamencozang kan (maar hoeft niet) worden begeleidt door de baile flamenco, een expressief-ingetogen flamenco dansstijl die zich kenmerkt door de krachtige gratie en ingewikkelde hand- en voetbewegingen.
Ondanks het feit dat de flamenco gezien kan worden als typisch Spaans, is er nog veel onbekend over de oorsprong van de muziek- en dansstijl over het algemeen wordt aangenomen dat de Spaanse flamenco is ontstaan gedurende de tweede helft van de 192 eeuw in de regio Andalucía. Echter, de geschiedenis van het Iberisch Schiereiland speelt een belangrijke rol. De Moren hebben een grote stempel gedrukt op de Spaanse samenleving en nadat deze verdreven werden door de Christenen kwamen er zigeuners – in het Spaans Gitanos – vanuit Egypte en Noord Afrika naar het Iberisch Schiereiland. Dit elegante volk had een uitgebreide traditie van muziek en dans wat vergeleken kan worden met de hedendaagse flamenco
Hoe het ook zij, ja, de flamencomuziek en dans is typisch Spaanse te noemen. Mocht je dan ook op vakantie zijn in Spanje of permanent in het land wonen en iets meer over de cultuur te weten willen komen, dan moet je zeker eens naar een flamenco voorstelling gaan. Probeer dan de typisch toeristische presentaties te vermijden en naar het authentieke flamenco te zoeken waar niet gedanst wordt op de Gypsy Kings.

Compare listings

Vergelijken