TYPISCH SPANJE: VEEL GEBRUIKTE SPAANSE WOORDEN

  • 4 jaar geleden
  • 1
Wanneer u in Spanje een woning heeft gekocht of er regelmatig komt dan zijn er natuurlijk bepaalde woorden die u vaker hoort terug komen. Het is natuurlijk wel zo handig als u de betekenis van die woorden kent. Het is natuurlijk niet mogelijk om de hele Spaanse taal uit  te leggen. Dus we hebben ervoor gekozen om een paar woorden uit te lichten. Wel zo handig omdat wij Nederlands toch ‘guiris’ blijven in Spanje.

GUIRI

Het woord Guiri heb je misschien al eens gehoord. Dat is niet gek, want het is het woord dat de mensen in Spanje gebruiken voor westerse toeristen én westerse inwoners van het land. Guiri wordt gebruikt voor zowel mannen als vrouwen. Ook al wonen wij ons hele leven in Spanje, sprekend we vloeiend Spaans en zijn we volledig geïntegreerd in de Spaanse samenleving, we blijven altijd Guiris.

MAÑANA

Het woord ´mañana´ wordt gebruikt voor ‘morgen’. U heeft het dus ongetwijfeld al eens gehoord (bewust of onbewust). De combinatie ‘por la mañana’ betekent bijvoorbeeld ‘s-morgens of in de morgen. De combinatie mañana mañana wordt vaak gebruikt om iets uit te stellen naar morgen, overmorgen (pasado mañana’ of nog verder.

HASTA LUEGO!

´Hasta luego´ wordt gebruikt om iemand gedag te zeggen. Het heeft ongeveer dezelfde betekenis als ´tot ziens´ of ´tot een volgende keer´. Het is een standaard groet die ook gebruikt wordt als je iemand helemaal niet nog een volgende keer wenst of verwacht te zien. Andere woorden om gedag te zeggen zijn ´adios´, gewoon alleen ´luego´, of je maakt gebruikt van de steeds populairdere Italiaanse term ´ciao´.

OLÉ

´Olé´ is een typisch Spaans woord dat wordt gebruikt als aanmoediging of lofuiting. Daarnaast zegt men olé wanneer een bepaalde gebeurtenis wordt toegejuicht. Bij het voetbal wordt bijvoorbeeld vaak olé geroepen tijdens het aanmoedigen.

VALE

Dit woord kunt u gebruiken daar waar wij in het Nederlands ´prima´, ´akkoord´ of ´oké´ zeggen. Meestal is het een stopwoord maar er is ook een variant in de vragende vorm. Wanneer je dit woord vragend uitspreekt check je of je gesprekspartner de aandacht heeft. Deze zal dan antwoorden met ´vale´ of met ´si´. Het woord kan ook nadrukkelijk uitgesproken worden waarmee een voorafgaande uitspraak of vraag bevestigd wordt. U bent er misschien al bekend mee, maar de letter ´V´ wordt in het Spaans uitgesproken als een ´B´.

VENGA

In Nederland hebben de zogeheten Vengaboys een aantal hits gehad. Het woord ´venga´ kan vertaald worden met bijvoorbeeld ´kom op´. Het kan op diverse manieren gebruikt worden. Het wordt ingezet als een bevestiging of akkoord. Maar ook als ontkenning of om iemand aan te sporen.

DIGA

Dit woord wordt aan de telefoon gebruikt. In Spanje neemt u niet op met het zeggen van uw naam maar wordt vaak het woord ´diga´ gezegd. Dit kan verteld worden met ´zeg het maar´. Dit woord wordt dan in de vragende vorm uitgesproken.

GUAY

Een woord dat veel door de wat jongere Spanjaard gebruikt wordt. Maar in principe kunnen mensen van alle leeftijden het woord gebruiken. Het kan vertaald worden met als bijvoorbeeld “te gek”, “tof” of “cool”. Wel is de populariteit van het woord een beetje aan het afnemen in Spanje.

OYE

U kunt ´oye´ roepen wanneer u de aandacht van iemand wilt trekken. Het betekent ´hoor eens´. Het is namelijk de tweede persoon enkelvoud van het werkwoord ´oir´. Dit woord betekent horen. Wanneer u iets formeler wilt klinken gebruik u het woord ´oiga´. Een ander woord dat u kunt gebruiken is ´perdona´, dit betekent pardon.

OJALÁ

Dit woord komt oorspronkelijk niet uit het Spaans. Net zoals veel andere woorden komt ´ojala´ uit het Arabisch. Dat veel Spaanse woorden uit het Arabisch komen heeft te maken met de tijd dat het land bezet was door de Moren. Het woord betekent ´als God het wilt´. De Spanjaarden gebruiken dit woord wanneer ze een wensen willen benoemen die waarscjhijnlijk toch nooit zal uitkomen.

NO SÉ

Wanneer iemand in Spanje ´no sé´ zegt bedoelt hij ´ik weet het niet´. Maar ´no sé´ wordt ook gebruikt als stopwoord)en’. Je zegt dit bijvoorbeeld wanneer er een vraag aan je wordt gesteld en je even de tijd nodig hebt om een antwoord te bedenken.

ME GUSTA

Deze woordencombinatie wordt vandaag de dag veel gebruikt in Spanje. Dit komt door de invloed van Facebook. ´Me gusta´ is namelijk gelijk aan de Engelse term ´like´. Het is een afgeleide van het werkwoord “gustar” wat dus in het Spaans “leuk vinden” betekent.
Bron: spanjevandaag.com

Compare listings

Vergelijken