VALOR CHOCOLADE… EEN BEGRIP IN SPANJE EN VER DAARBUITEN

  • 2 jaar geleden
  • 1
Persoonlijke ervaring van Marianne Huizer

In 2000 kreeg ik voor het eerst een houten kistje Valor; Turron de Chocolate. Dat moet je geproefd hebben!

Valor kistje.jpg Valor kistje - reep detail.jpg

Dat kistje heb ik altijd bewaard en het was lang zoeken, maar dit jaar heb ik weer zo’n zelfde kistje gevonden, in een heel klein winkeltje in Alicante! De eigenaar legde mij uit dat deze specifieke chocolade maar in kleine oplages wordt gemaakt en slechts in een bepaalde tijd van het jaar verkrijgbaar is. Goedkoop is het niet, maar als u de kans heeft zou ik aanraden: kopen!

Behalve het eten van een heerlijke chocolade reep wordt in Spanje ook veel chocolademelk gedronken, nou ja gedronken… Je kunt het bestellen op bijna elk terras. Het is totaal niet te vergelijken met de chocolademelk die wij kennen. De Spaanse versie is veel donkerder en veel dikker. Het is de bedoeling dat je er koekjes of churro’s in doopt. Het wordt beschouwd als een compleet ontbijt, soms wordt het geserveerd met fruit. Kortom: een heel veelzijdig product.

In Villajoyosa (Costa Blanca Noord ») bevindt zich ook het chocolade museum. Zelfs als je – wat wij ons niet kunnen voorstellen – niet van deze chocolade houdt, is dit museum toch zeer de moeite waard. Je komt meer te weten over het maken van chocolade en het ontstaan van dit specifieke en bijzondere merk Valor. En natuurlijk kun je er ook proeven of één van de speciale verpakkingen kopen. Voor de kenners: de donkere chocolade bevat minimaal 70% cacao, de melk variant toch ook nog 45%. Een bezoek aan het museum is gratis. Adres: Avda Pianista Gonzalo Soriano, 13

 

HISTORIE

Chocolatería’s Valor is opgericht in 1881 en maakt inmiddels al meer dan 135 jaar chocolade in de regio Valencia. In de loop van de vorige eeuw werd het bedrijf, oorspronkelijk opgericht door Valeriano López Lloret (bijgenaamd El sr Valor) uitgebreid met een grote fabriek in Villajoyosa, zo’n 30 km ten noorden van Alicante.
Niet alleen in Valencia, maar ook in Alicante vind je een aantal echte Chocolatería’s Valor, en ook in Torrevieja (Costa Blanca Zuid ») is een vestiging te vinden, aan de Calle Concepción, nr 7.

Compare listings

Vergelijken