Vragen? Bel: +31 (0) 184 63 06 44

Churros

08-07-2019

 

Denkt u erover een huis in Spanje te kopen? Of bent u al vaak in uw vakantiehuis in Spanje? Dan zult u ze zeker wel eens zijn tegengekomen...de vele kraampjes waar heerlijke churros worden verkocht.

Maar wat zijn churros eigenlijk?

Churros zijn gefrituurde deegstengels, besprenkelend met kristalsuiker, gemaakt van tarwebloem, water, zout en olie. Je kunt ze bij voorbeeld dopen in warme gesmolten chocolade. Deze chocolade wordt meestal ingedikt met maïzena tot de churros er recht in blijven staan!!

Churros is een typisch traditioneel Spaans gerecht, dat in Spanje vaak wordt gegeten met koffie en een lekkere dikke chocoladesaus.

Voor Spanjaarden is het een echte lekkernij, én één met traditie. Ze ontbijten ermee, snacken ze weg tijdens een dagje uit en verorberen ze na een nachtje stappen. Tijdens de kerstvakantie is het ook gebruikelijk dat Spaanse grootouders kun kleinkinderen meenemen voor ’churros con chocolate’.

Het liefst met anderen, want churros eten is een sociaal gebeuren, ze zijn echt bedoeld om met elkaar te delen.


Wilt u eens zelf churros maken?
Er is niet maar één recept voor churros. Er zijn vele varianten, maar als basis: 

Ingrediënten (5-6 personen)

Voor de churros
– 150 ml melk
– 150 ml water
– 150 gr bloem
– 150 gr boter
– 6 eieren
– snufje zout

Voor de afwerking
– 150 gr suiker
– 3 eetlepels kaneel

Voor de chocoladesaus
– 200 gr chocolade
– 150 ml melk

De churros bereiden:

Churros
In een pan breng je de boter, melk en water aan de kook met wat zout. Als dit kookt voeg je de bloem toe. Blijven roeren zodat de bloem gaar kan worden. Meng de bloem net zo lang tot er een bal deeg ontstaat. Laat de bal deeg nog even een minuutje koken. Blijven roeren!

Doe het deeg in een kommetje en laat je deze een beetje afkoelen. Als het deeg iets is afgekoeld voeg je de eieren één voor één toe, dit doe je omdat anders het ei gaat stollen. Als je een ei hebt toegevoegd meng je het deeg tot het ei is opgenomen en doe je het volgende ei erbij.
Als alle eieren zijn toegevoegd doe je het deeg in een spuitzak.

Verhit nu de olie tot 180ºC.

Spuitzak: Spuit slierten deeg in de olie en laat ze goudbruin bakken..
Als de churros goudbruin zijn, haal je ze uit de olie en laat je ze uitlekken op keukenpapier.
Optie 1: Haal de churros door de suiker.
Optie 2: Hak de chocolade in stukjes en maak de melk warm. Voeg de warme melk toe zodat de chocolade gaat smelten.
Je kunt natuurlijk ook optie 1 en optie 2 allebei doen!

Serveer de churros op een bord met de chocoladesaus ernaast in een kommetje.

 

churros met chocolade saus.jpg

Bron foto: www.inmsol.com

Bron receptEspanje!

Terug naar overzicht