Vragen? Bel: +31 (0) 184 63 06 44

Over de Costa Blanca

Ontdek de "Costa Blanca Lifestyle"

Costa Blanca strand.jpg


Costa Blanca is het gebied dat zich uitstrekt van Denia in het noorden tot Cartagena in het zuiden. De naam komt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet van de witte stranden maar van de amandelbloesem die in het voorjaar menig veld spierwit kleurt.

Costa Blanca Noord en Zuid

De Costa Blanca is de meest uitgestrekte Costa van Spanje. Om die reden wordt hij door veel mensen opgedeeld in "Costa Blanca Noord" en "Costa Blanca Zuid". De scheidslijn ligt in het hart van de Costa Blanca bij de stad Alicante.

Meer dan een vakantiestreek

De Costa Blanca is een deel van Spanje dat bij veel mensen een echt vakantiegevoel oproept. Dat is helemaal terecht, want in dit gebied heerst een geweldig klimaat en u vindt hier prachtige witte zandstranden. Maar deze Costa heeft veel meer te bieden. De Costa Blanca heeft naast een zeer rijke historie, die een heleboel cultuurschoon heeft opgeleverd ook een prachtige natuur en een gevarieerd aanbod op het gebied van recreatie. De beroemde mediterrane keuken vindt u in vele gedaantes. Van een heerlijke sinaasappel die op het strand vers van de boom wordt verkocht en van de vele typisch Spaanse tapas- barretjes tot hoogstaande culinaire verassingen in één van de vele restaurants. De Costa Blanca biedt voor ieder wat wils en door het eerder genoemde buitengewone klimaat is het mogelijk om hier het hele jaar door te genieten. U zult ervan versteld staan hoeveel verschil 2,5 uur vliegen vanaf Nederland maakt!

 

Plaatsen aan de Costa Blanca

VAN NOORD NAAR ZUID... 

Denia

Denia is de meest noordelijke plaats aan de Costa Blanca en ligt op ongeveer een uur rijden van zowel de luchthaven van Alicante of die van Valencia. Het is een gezellig oud vissersdorp dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een populaire badplaats. Het gezellige centrum is grotendeels autovrij waardoor u er heerlijk rustig kunt wandelen of op een terrasje kunt genieten van een typisch Spaanse Café Cortado. U kunt hier prima winkelen of een wandeling maken door het historische centrum. Een mooie bezienswaardigheid zijn de 12e eeuwse Moorse burcht en de 16e eeuwse uitkijktoren die het vaste orientatiepunt vormt vanwege het feit dat deze hoog boven alle andere gebouwen uitsteekt. Door de goede bereikbaarheid, de lange zandstranden en de langzaam aflopende kust is het hier aangenaam toeven. De boulevard slingert langs het strand, hier vindt u diverse terrasjes, winkels en restaurants. Denia is tevens de plaats vanwaar de verschillende ferries naar de eilanden Ibiza, Menorca en Mallorca vertrekken en aankomen. U kunt dus dicht bij huis op de boot stappen (desgewenst met uw auto) en in enkele uren op één van deze fantastische eilanden aankomen. Denia telt meerdere jachthavens, waaronder één uit de 16e eeuw, die onlangs volledig is gerenoveerd. De nieuwste jachthaven is de thuisbasis voor vele schitterende jachten, die omgeven wordt door een bruisend commercieel centrum. Ten zuiden van Denia vindt u het Montgó massief. Deze bekende rotsformatie wordt in de volksmond ook wel ¨de slapende olifant¨ genoemd. Met een beetje fantasie is in deze rots inderdaad de kop van een olifant te ontdekken. De Montgó is het punt waar Denia overgaat in het aangrenzende plaatsje Javea.

Orba/Jalon vallei

De Orba/Jalon vallei is een prachtig stukje ongerept Spanje, dat zich landinwaarts achter Denia en Javea bevindt. Dit gebied is een samensmelting van kleine Spaanse dorpjes met bewonersaantallen varierend van een paar honderd tot drieduizend. Als u het echte authentieke Spanje wilt ervaren bent u hier op de juiste locatie. De vriendelijke bevolkint en de gezellige pleintjes kenmerken het mediterrane leven.

Het uitgestrekte landschap dat rijk is aan citrusplantages en amandelbomen wordt afgewisseld met hier en daar kleine concentraties woningen. De voorzieningen zijn hier goed, elk dorpje heeft zijn eigen supermarkt, kapsalon, barretjes en vaak verschillende restaurants, waar u voor weinig geld kunt genieten van een goede maaltijd. Het leven is hier nog echt zoals de Spanjaarden van nature zijn, ontspannen en zeer sociaal. Hier kunt u nog in alle rust op het kerkplein een kopje koffie drinken in de schaduw van een boom, terwijl u de krant leest.

Dit gebied is extra aantrekkelijk, omdat u van de rust die het binnenland biedt binnen 15 minuten op één van de stranden staat of midden in het bruisende leven in één van de bekende badplaatsen aankomt.

Javea

De plaats Javea is gelegen ten zuiden van Denia en begint op de uitlopers van het bergmassief Montgó. Deze bruisende badplaats ligt op ongeveer een uur van de luchthaven van Alicante en staat sinds jaar en dag bekend om zijn de uitgestrekte kustlijn. Het meest kenmerkende punt van Javea is de Cabo La Nao. Dit is het meest oostelijke punt van het Spaanse vasteland en biedt vanaf de uiterste punt een adembenemend uitzicht over de grillig gevormde kustlijn. Javea kan in drie stukken worden opgedeeld, te weten het strandgedeelte, de haven en het oude centrum, dat op ongeveer 3 kilometer van de kust ligt. Het strandgebied en de haven worden van elkaar gescheiden door een brede baai die een prachtige wandeling biedt van de ene naar de andere kant. Het oude centrum wordt gescheiden van de kust en haven door een uitgestrekt natuurgebied. Dit centrum is in de loop van de jaren vrijwel onveranderd gebleven. De smalle straatjes leiden langs authentieke gebouwen en monumentale panden. Centraal punt is het plein dat omgeven wordt door vele terrasjes waar het de hele dag door een gezellige drukte is. Javea is een plaats waar zomer en winter geleefd wordt. Hierdoor is het aanbod van faciliteiten zeer uitgebreid. Er zijn verschillende supermarkten, een mooie winkelstraat en vele uitgaansgelegenheden. Ook op sportgebied bent u hier op de juiste plaats. Sporten zoals tennis en golf kunt u hier het hele jaar door beoefenen.

Moraira

Het dorp Moraira wordt door velen omschreven als meest idylische plaats van de Costa Blanca. Dit bijzonder gezellige dorp is de enige plaats van de Costa Blanca waar (op 1 gebouw na) geen hoogbouw is gerealiseerd. De kustlijn van 8 kilometer lang bestaat uit zandstranden die worden afgewisseld met prachtige baaien en die op vele punten schitterende uitzichten biedt. De kern van Moraira biedt een breed assortiment winkels, restaurants en speciaalzaken zoals banketbakker, groenteboer en slager. Centraal punt is de bescheiden jachthaven vanwaar er zelfs een vissersvloot dagelijks vertrekt en aankomt. U kunt de verse vis zelfs direct van de vissers kopen! Ondanks dat Moraira zijn wortels vindt in de visvangst is er een tweede belangrijke bron van inkomsten. Dit is de oogst van de zogenaamde Moscatel druif. Hiermee wordt de gelijknamige wijn gemaakt. Moraira is zeer goed bereikbaar en ligt op een zeer groene locatie. Vele mensen verkiezen deze plaats vanwege het kleinschalige karakter in combinatie met de daardoor ontstane mondaine uitstraling. Moraira kenmerkt zich verder door het feit dat er haast niet meer gebouwd wordt. Hierdoor blijft het landschap onaangetast en zal het één van de weinige Spaanse kustplaatsen zijn waar de originele uitstraling behouden zal blijven.

Calpe

De plaats Calpe is gelegen ten zuiden van Moraira en ten noorden van Altea. Calpe is ontstaan in de Moorse tijd en sporen daarvan zijn in het oude centrum nog terug te vinden. Tot de jaren 70 van de vorige eeuw was Calpe een relatief onbekende plaats. Hierin kwam verandering toen halverwege de jaren 70 de bouw van hotels en appartementscomplexen begon. Hiermee kwam ook de lange autovrije boulevard welke tot op de dag van vandaag een graag bezochte locatie is voor de vele vaste residenten. Het brede aanbod aan internationale winkels en restaurants en de lange zandstranden maken Calpe tot een aantrekkelijke plaats. Het meest kenmerkende voor deze kustplaats is de Peñon de Ifach. Deze 332 meter hoge rots steekt uit in zee en is van kilometers ver te zien. Tevens maakt hij deel uit van een klein vogelreservaat. Voor liefhebbers bestaat tevens de mogelijkheid de Peñon de Ifach te beklimmen. Het gezellige oude dorp is een plaats die u zeker moet bezoeken. De smalle straatjes en typisch Spaanse huizen worden afgewisseld met moderne bebouwing en pleinen vol gezelligheid.

Altea

Het stadje Altea is gelegen op ongeveer 50 minuten van de luchthaven van Alicante. De plaats Altea is gebouwd op een heuvel en is door de jaren bijzonder authentiek gebleven. Al sinds jaar en dag heeft de plaats een grote aantrekkingskracht op artistieke mensen gehad. Dit is terug te vinden in het zogenaamde “Casco antiguo” ofwel “oude centrum” in de vorm van vele kleine winkeltjes waar allerlei zelfgemaakte snuisterijen worden aangeboden. Dit oude centrum is een wirwar van kleine straatjes welke allemaal één eindpunt hebben; het plein wat helemaal bovenaan de heuvel gelegen is. Dit plein is de locatie waar veel mensen afspreken op één van de vele terrasjes of waar u heerlijk onderuit gezakt kunt genieten van alles wat er voorbij komt. Centraal punt hier is de kerk welke hoog boven het stadje uitsteekt. Een echte aanrader in het Casco antiguo is het restaurant Oustau. Hier kunt u heerlijk genieten van een eerste klasse maaltijd. Via de kronkelige straatjes komt u terecht in het wat nieuwere gedeelte van Altea. Hier vindt u een prachtig aangelegde boulevard welke speels langs de kust loopt en voorzien is van vele gezellige terassen en goede restaurants. Een aanrader hier is de bistro ¨Opera¨. Dit bijzonder leuke etablissement heeft een gezellige sfeer en is door de ligging een zeer populaire ontmoetingsplaats.

Benidorm

Bij het horen van de naam Benidorm heeft iedereen zijn mening klaar. Helaas in de meeste gevallen is dit een minder positieve mening. Toch is Benidorm eigenlijk een hele leuke plaats die meer eer verdient. De stranden zijn mooi en goed uitgevoerd, de faciliteiten ten aanzien van horeca zijn door het enorme aanbod zeer gevarieerd en wat winkels aangaat vindt u hier de grootste selectie in de wijde omtrek. Enkele jaren geleden werdt het winkelcentrum ¨La Marina¨ geopend. Hierin vindt u alle bekende zaken onder één dak. Natuurlijk, Benidorm is toeristisch ingesteld en aan de Levante kant (de noordzijde van Benidorm) is dat beeld helemaal waar. Echter de meeste mensen kennen niet het oude centrum van Benidorm. Dit prachtige dorpje met zijn nauwe straatjes en vissershuisjes ligt welliswaar op loopafstand van de toeristische gebieden, maar lijkt in niets daarop. Hier vindt u nog het echte oorspronkelijke Benidorm met vele terrasjes en gezellige restaurants. Ook het baaistrand waar in vroeger jaren de haven was gesitueerd is een bezoek waard. Aan de zuidzijde van Benidorm vindt u de zogenaamde Poniente zijde. Dit gedeelte van Benidorm is het meer residentiële gedeelte. Hier zult u relatief veel minder hotels aantreffen. Hier woont de lokale bevolking en zult u een heel ander Benidorm ervaren als wat u verwacht.

Alicante

Deze grote internationale plaats is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Alicante is de op één na grootste stad van de regio. Het gezellige historische centrum biedt een keur aan musea, prachtige pleinen en historische gebouwen. De uitgestrekte winkelstraten bieden voor ieder wat wils en alle bekende zaken zijn er vertegenwoordigd. De lange promenade is de ideale plaats om onder het genot van een heerlijke tapa het voorbijtrekkend publiek te bekijken. Een echte aanrader hier is het restaurant ¨Lizarran¨. Deze keten staat bekend als toch wel de beste als het gaat om tapas. De promenade grenst aan de prachtige jachthaven welke een heel gezellig uitgaansleven biedt. Er zijn ontelbare restaurants en terrasjes en voor de liefhebbers een keur aan bars en discotheken. De lange zandstranden welke naadloos overgaan zijn zeer goed uitgerust met parasols, ligbedden en strandwachten.

Santa Pola

De vissersplaats Santa Pola is gelegen ten zuiden van de stad Alicante. Met een kleine 30,000 inwoners is het een gezellige middelgrote plaats. Het historische centrum is nog vrijwel onaangetast en ademt de sfeer van het oude Spanje uit. De vele restaurants en gezellige terassen zijn altijd gevuld waardoor er een levendige sfeer heerst. Er is een brede selectie winkels en supermarkten en zelfs een bescheiden stadspark. Ten noorden van Santa Pola ligt de grote wijk Gran Alacant. Door de vele voorzieningen zoals winkels, restaurants, sportvelden, medisch centrum en zelfs een school is dit in de loop van de jaren uitgegroeid tot een dorp op zich. Zowel Santa Pola en de wijk Gran Alacant liggen aan het strand. Vanaf sommige locaties is zelfs het eiland Tabarca te zien. Dit kleine eiland is per boot meerdere malen per dag bereikbaar en staat lokaal voornamelijk bekend vanwege zijn geode gastronomie. Ten zuiden van Santa Pola ligt een baai waar veel watersporten zoals windsurf, kitesurf en snorkelen worden beoefend.

Elche

De grote stad Elche is gelegen op een kleine 20 minuten met de auto ten zuiden van Alicante, iets naar het binnenland toe. Elche is redelijk onbekend bij het grote publiek, maar is toch de op drie na grootste plaats van de regio Valencia. Het palmenbos van Elche telt meer dan 300,000 palmen en is hiermee één van de grootste palmenbossen ter wereld. Dit palmenbos is een overblijfsel uit de Moorse tijd en staat onder bescherming van UNESCO welke het tot werelderfgoed verklaard heeft. Het is dus geen toeval dat Elche één van de grootste palmenkwekers van Spanje is. Naast palmen staat Elche ook bekend als een grote producent van lederwaren zoals schoenen en tassen. Het historische centrum van de stad is gebouwd aan de rand van het palmenbos en biedt een brede selectie winkels, speciaalzaken en goede restaurants zoals Lizarran. De westkant van Elche is redelijk nieuw en biedt plaats aan grote winkelcentra zoals Corte Ingles (Spaanse versie van Bijenkorf) en L'Aljub. In deze laatste zijn alle grote namen zoals Mango, Zara, Massimo Dutti en Punt Roma, om er maar een paar te noemen, vertegenwoordigd.

La Marina

Het typisch Spaanse dorpje La Marina is gelegen op slechts 20 minuten met de auto van de internationale luchthaven van Alicante. De lange zandstranden, de prachtige natuur en het oorspronkelijke dorp zijn hier niet aangetast door het toerisme waardoor u hier nog het echte Spanje kunt ervaren. Centraal punt van La Marina is het plein waar u heerlijk kunt genieten op een bankje van een kopje koffie of gewoon kunt volgen wat er zich allemaal afspeelt. De voorzieningen zijn bijzonder goed. Zo zijn er verschillende winkels, supermarkten en speciaalzaken zoals bakker en slager. Ook de medische voorzieningen zijn goed vertegenwoordigd. De prachtige ongerepte stranden lijken eindeloos en lopen uit in een groot natuurpark. Eens per week is er een markt waar u uw verse groenten en fruit kunt kopen.

Guardamar del Segura

Het dorp Guardamar del Segura is gelegen ten zuiden van La Marina en ten noorden van Torrevieja. In de laatste jaren is Guardamar del Segura uitgegroeid van een kleine slaperige plaats tot een volwaardige badplaats met allure. In het karakteristieke centrum vindt u een brede selectie faciliteiten welke de plaats voor zowel jong als oud interessant maken. De prachtige kustlijn begint aan de noordelijke kant in een natuurpark en loopt via de jachthaven en de boulevard naadloos door tot aan het kleine dorp La Mata ten zuiden van Guardamar. De stranden zijn zeer modern uitgevoerd met chiringuitos (Spaanse strandtentjes) en strandwachten. Ook zijn er langs de boulevard vele restaurants en terassen om het leven u zo aangenaam mogelijk te maken. In het hart van Guardamar vindt u vele winkels waardoor Guardamar ook om te winkelen een erg verassende plaats is.

Torrevieja

Torrevieja is een internationale stad in Costa Blanca Zuid met tal van mogelijkheden. De stad heeft een historische kern maar is desondanks veelzijdig en heeft veel te bieden. Veel mensen voelen zich thuis in deze stad en vinden in Torrevieja of de omgeving een prettige plaats om te wonen. 

Rojales

Het authentieke dorpje Rojales is gelegen op ongeveer 7 kilometer van de kust en wordt doorsneden door de rivier "Segura". De kleine dorpskern bruist van het leven en biedt verassend veel faciliteiten. Rojales staat bekend vanwege zijn authentieke grotwoningen welke op verschillende plaatsen in het dorp nog te zien zijn. Het is mogelijk om onder leiding van een gids een tour te ondernemen langs deze grotwoningen. Aan de oostkant van Rojales is in de loop der jaren een grote woonwijk ontstaan met de naam "Ciudad Quesada". Deze wijk is eigenlijk het best te omschrijven als een dorp op zich. U vindt hier vele restaurants, bars en winkels, maar ook een medisch centrum en sportfaciliteiten zoals tennis en golfbaan. Door de toevoeging van Ciudad Quesada is Rojales qua bewonersaantal één van de grootste plaatsen van de zogenaamde "Vega Baja". Rojales heeft verder een schitterend natuurgebied wat tot tegen de plaats Guardamar del Segura doorloopt. In dit natuurgebied zijn wandelpaden voorzien en open plaatsen waar u heerlijk kunt recrearen.

Algorfa

Het dorpje Algorfa is gelegen op een kleine 10 kilometer van de lange zandstranden van Guardamar del Segura en telt ongeveer 3.600 inwoners. Het is een vriendelijke plaats waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De gezellige dorpskern is gebouwd rondom een plein wat omgeven door groen een ware oase is. Aan de rand van het dorp is een gebied gelegen wat volop in ontwikkeling is. Hier vindt u naast een 5 sterren hotel ook een Spa en wellness center, tennisbanen en 18 holes wedstrijdgolfbaan. Door de goede ligging ten opzichte van de uitvalsroutes bereikt u binnen een half uur de luchthaven van Alicante en binnen 20 minuten de stad Torrevieja.

Orihuela Costa

De plaats Orihuela Costa is een deelgemeente van de grote stad Orihuela welke in het binnenland ligt. Orihuela Costa echter ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de kust De prachtige lange zandstranden worden op een paar plaatsen afgewisseld met exotische baaien waar u heerlijk kunt genieten van de zon en het kristalheldere water. Orihuela Costa is één van de meest gewilde plaatsen van Spanje door het uitmuntende klimaat en de schitterende aanleg. Vele mensen uit heel Europa genieten hier het hele jaar door van de bijzonder goede faciliteiten zoals gastronomie, sportfaciliteiten en medische voorzieningen. Eén van de meest bezochte plaatsen van Orihuela Costa is de strip van Cabo Roig. Hier vindt u talloze restaurants, bars, ijssalons, kledingwinkels en supermarkten. Op korte afstand is de bekende wijk Villamartin gelegen. Deze van oudsher zeer prestigieuze residentie is zeer levendig en biedt een keur aan vertier. Een bezoek aan de zogenaamde "Villamartin Plaza" is zeker de moeite waard. Hier vindt u wederom talloze winkels en horeca gelegenheden. Orihuela Costa biedt verder plaats aan niet minder dan 3 golfbanen. Elk van deze is van eerste kwaliteit en worden druk bespeeld. Verder zijn er tennisbanen en wandelpaden voorzien.